ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟN ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ WMW (World Monuments Watch/Fund)

Η εταιρεία μας απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς τον Οργανισμό World Monuments Watch, μετά την πρωτοβουλία που πήρε το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ μαζί με το Εργαστήριο Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  ώστε να αναδειχθεί η Σέριφος ως μνημειακό τοπίο σε κίνδυνο. 

Πρώτιστα ξεκαθαρίστηκε το νέο ιδιοκτησιακό περιβάλλον, ιδιαίτερα στις περιοχές του Μεγάλου Λιβαδίου και του Κουταλά και κατόπιν επικοινωνήθηκαν όλες οι ενέργειες που έχουν ήδη ξεκινήσει – σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Περιβάλλοντος κ.λπ.)- για την προστασία και ανάδειξη της μεταλλευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερίφου.

Μερικές μόνο από αυτές τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί είναι και οι παρακάτω:

  • Διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση της σκάλας φόρτωσης σιδήρου του Μεγάλου Λιβαδίου
  • Στήριξη, αποκατάσταση και βελτίωση των πλευρικών πρανών της εξέδρας φόρτωσης για να σταματήσει και να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση.
  • Master Plan για ολόκληρη την περιοχή στο Μέγα Λιβάδι και τη μετατροπή της σε υπαίθριο μουσείο 
  • Μελέτη και αποκατάσταση των ιαματικών λουτρών (θερμομεταλλικές πηγές Αλμυρού) στην ίδια περιοχή
  • Αποκατάσταση των κτιρίων της εταιρείας ακολουθώντας τα αρχιτεκτονικά πρότυπα της εποχής τόσο στο Μέγα Λιβάδι όσο και στον Κουταλά (πρώην Αστυνομικό Τμήμα και πρώην εργατικές κατοικίες)
  • Η έρευνα όλου του δικτύου των μεταλλευτικών στοών στη ΝΔ Σέριφο, με στόχο τη συντήρηση και αξιοποίησή τους είτε ως εκθεσιακών χώρων είτε ως καινοτόμων αποθηκών πράσινης ενέργειας.
  • Δημιουργία ενός δεύτερου υπαίθριου θεματικού πάρκου στον Κουταλά (όπου υπάρχουν τα υπολείμματα μιας σιδερένιας σκάλας και της πλατφόρμας της, ένα κτίριο μηχανημάτων, αποθήκες, εργατικές κατοικίες) για την ιστορία των μεταλλείων του νησιού.  
  • Δημιουργία περιοδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, εγκαταστάσεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων κ.α.
  • Συμμετοχή πανεπιστημίων και ερευνητών για την πιθανή δημιουργία ενός μεγαλύτερου γεωπάρκου στη Σέριφο που θα φιλοξενεί εργαστήρια μεταλλουργίας και αρχαιομεταλλουργίας, ερευνητικές αποστολές, θερινά σχολεία, συνέδρια, εκπαιδευτικές δοκιμές-πειράματα κ.α. 

Παραθέτουμε δε την πλήρη επιστολή που αποστείλαμε για την καλύτερη ενημέρωση σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *