Με συνολικά 61 ταινίες από 22 χώρες υποδεχόμαστε φέτος την 12η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ.
Από τις 20 έως τις 25 Μαΐου, θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος οι επίλεκτες ταινίες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως υποβλήθηκαν 1.250 συμμετοχές, από 100 χώρες. Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Συγκεκριμένα, στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται ταινίες από την Αγγλία, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ινδία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κίνα, το Κιργιστάν, την Κύπρο, τη Μαλαισία, το Νεπάλ, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, τη Συρία και την Τουρκία.
Ο ΑΓΩΝ καλεί και φέτος τους παλιούς, αλλά και νέους φίλους, να απολαύσουν εκτός από τις αρχαιολογικού περιεχομένου ταινίες μία ευρεία θεματική γκάμα. που συμπεριλαμβάνει ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, μυθοπλαστικές (fiction), κινουμένου σχεδίου, έρευνας, εκπαιδευτικές κ.λπ. με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Οι φετινές ταινίες είναι πρόσφατες δημιουργίες (από το 2019 και έπειτα) και θα μας ταξιδέψουν όχι μόνο σε τόπους ανασκαφών, όπως στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Πέργαμο και τη Μεσοποταμία, τη Μαδαγασκάρη, το Κιργιστάν, την Ινδία… αλλά και στα Τρίκαλα. Ακόμα, θα μάθουμε για απαγορευμένες ερωτικές ιστορίες της αρχαιότητας, για τη Λίθινη Εποχή στη Σουηδία, τα μυστήρια που κρύβονται στο βυθό μιας λίμνης στην Τουρκία, τα μυστικά του Λουδοβίκου του 14ου, τη ζωή των ιππέων στην προ-χριστιανική Σιβηρία, τους θρύλους του κάστρου της Μυτιλήνης και για πρώτη φορά μια γυναίκα της προϊστορικής εποχής, η Lady Sapiens θα μας «αφηγηθεί» την ιστορία της. Ταινίες που φέρνουν την επιστήμη της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και τη Λαογραφίας, κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου. Μέσα από τις ταινίες παρακολουθούμε τα στοιχήματα της επιστημονικής κοινότητας, την ακροβασία της επιστημονικής έρευνας ανάμεσα στην ψηφιακή και αναλογική τεκμηρίωση, τις δυσκολίες της ανασκαφής σε αντίξοες συνθήκες και τη χαρά της ανακάλυψης, αλλά και παραδόσεις που σιγά-σιγά χάνονται και αποτυπώνονται μέσα από τον κινηματογραφικό φακό.
Οι φετινές ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ θα διεκδικήσουν 9 βραβεία: Grand Prix, Σκηνοθεσίας, Αρχαιολογίας, Σεναρίου, Εκπαιδευτικής ταινίας, Φωτογραφίας, Πρωτοτυπίας στη Σύλληψη, Βραβείο «Τα μικρά του Αγώνα» και Βραβείο Κοινού. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων θα φιλοξενηθεί στο ΟΛΥΜΠΙΑ, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», την Κυριακή 26 Μαΐου, και θα ολοκληρωθεί με συναυλία του σπουδαίου ερμηνευτή Γιώργου Νταλάρα τον οποίο τιμά φέτος ο ΑΓΩΝΑΣ.
Στη συνέντευξη Τύπου, την οποία και παρουσίασε η Σκηνοθέτης και Πρόεδρος του ΑΓΩΝΑ, Μέμη Σπυράτου, παρευρέθηκαν και μίλησαν οι:
O Διομήδης Νικήτα, Διευθυντής του Σπιτιού της Κύπρου, διάβασε χαιρετισμό του Πρέσβη της Κύπρου, Σταύρου Αυγουστίδη και εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή 2 κυπριακών παραγωγών και 2 με κυπριακή θεματολογία, στο 12ο Φεστιβάλ ΑΓΩΝ.
Η Ελένη Ζωντήρου, Πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ μετέφερε και εκ μέρους του Δημάρχου Αθηνών, Χάρη Δούκα, την αμέριστη στήριξη του Δήμου στο Φεστιβάλ ΑΓΩΝ.
Η Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγος, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ στη διατήρηση της πολιτιστική μνήμης.
Ο Δημήτρης Σπύρου, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας, Ιδρυτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, έκανε μία μικρή αναδρομή στην ίδρυση του ΑΓΩΝΑ πριν από 28 χρόνια και αναφέρθηκε στην ενότητα «Τα Μικρά του ΑΓΩΝΑ», στην οποία συμμετέχουν 3 ταινίες από το Φεστιβάλ Ολυμπίας.
Ο Ιωάννης Μεταξάς, Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας, Τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences, μίλησε για τη λειτουργία των ερειπίων σήμερα και για το πώς μας επιτρέπουν μέσα από το ελάχιστο να διαβάζουμε το υπόλοιπο.
Η Ζέτα Ξεκαλάκη, Αρχαιολόγος, Μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», ανέπτυξε το πώς οι ταινίες που θα προβληθούν αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της σύγχρονης αρχαιολογίας.
Ο Βασίλης Μεντόγιαννης, εκπρόσωπος της εταιρείας «Μεταλλεία Σερίφου», αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το βήμα που δίνει το Φεστιβάλ ΑΓΩΝ σε νέες ταινίες, αλλά και για την ανάγκη συνέχειας του Φεστιβάλ στο διηνεκές.
Ο Τώνης Λυκουρέσης, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, τόνισε ότι το Φεστιβάλ ΑΓΩΝ αφορά όλους, καθώς έχει ταυτόχρονα ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.
Ο Βασίλης Καραμητσάνης, Πρόεδρος του ANIMASYROS Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, ανέπτυξε το πόσο οργανικό και αναγκαίο είναι το Φεστιβάλ ΑΓΩΝ σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με τόσο πλούσια αρχαιολογική πληροφορία.
Ο Δήμος Αβδελιώδης, Σκηνοθέτης και μέλος της κριτικής επιτροπής, μίλησε για το πώς το Φεστιβάλ καταφέρνει να μεταδώσει την ίδια συγκίνηση και τις ίδιες αξίες σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων που αποτελούν το κοινό, καθώς και για το πώς μέσα από τις ταινίες αντιλαμβανόμαστε πως όλες οι εθνότητες αναζητούν την αλήθεια με τον ίδιο ζήλο.
Ο Νίκος Πλάτανος, συνθέτης και συνεργάτης του Φεστιβάλ ΑΓΩΝ, τόνισε πως το Φεστιβάλ ως καλλιτεχνική διοργάνωση, αφορά και απεικονίζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά και τη σύγχρονη έκφραση της κοινωνίας.
Η Βαλεντίνη Ποταμιάνου, Ποιήτρια, Συγγραφέας, Δημιουργός του Ινστιτούτου «ΚΥΒΕΛΗ», μίλησε με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο για τη γνωριμία της με την Μέμη Σπυράτου, Σκηνοθέτη και Πρόεδρο του ΑΓΩΝΑ και τις αναμνήσεις της από τα 28 χρόνια του Φεστιβάλ.
Επίσης, για τις ταινίες τους μίλησαν οι σκηνοθέτες Διονυσία Κοπανά, Γιάννης Σκοπετέας, Λυδία Τσέντα και Σταύρος Ψυλλάκης.
Η εταιρεία μας “Μεταλλεία Σερίφου” θα είναι ο χορηγός βραβείων στην φετινή διοργάνωση.
Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους διαγωνιζόμενους
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ