ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ “ΑΓΩΝ”

Με μια λαμπρή τελετή λήξης στο Θέατρο Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας” ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26 Μαΐου το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ (www.agonfestival.com), οι προβολές του οποίου πραγματοποιήθηκαν από τις 20 ως τις 25 Μαΐου στην αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Στο πρώτο μέρος της τελετής, απονεμήθηκαν τα βραβεία του Φεστιβάλ, εννέα στο σύνολό τους συνοδευόμενα από ένα συμβολικό χρηματικό έπαθλο και αντίγραφα εκθεμάτων του Μουσείου Ακρόπολης. 

Τα Μεταλλεία Σερίφου ήταν φέτος ο χορηγός του φεστιβάλ ΑΓΩΝ. Ο εκπρόσωπος της Εταιρείας κος Β. Μεντόγιαννης, στο παρελθόν βραβευμένος και ο ίδιος στο φεστιβάλ με βραβείο Ενάλιας Αρχαιολογικής Ταινίας για το ντοκιμαντέρ “Υποβρύχιο Περσέας” , απένειμε το Βραβείο Φωτογραφίας του φεστιβάλ, στην ταινία “Επιχείρηση Φίλαι. Διασώζοντας το ιερό του Νείλου”, σε σκηνοθεσία Olivier Lemaître και παραγωγή ARTE – NDR – HISTOIRE TV (Γερμανία, 2023). Η ταινία μιλά για Τα μνημεία  της νησίδας του Νείλου “Φίλαι”, όπου από την εποχή των Φαραώ ανοικοδομήθηκαν πολυτελείς ναοί διαφόρων θεών και τα οποία μετά την κατασκευή φραγμάτων στην περιοχή, ξηλώθηκαν πέτρα προς πέτρα και ανεγέρθηκαν εκ νέου σε γειτονικό νησί. 

Στην ίδια κατηγορία απονεμήθηκε εύφημος μνεία στην ταινία “ΙΖΝΙΚ, Το βυθισμένο αίνιγμα”, σε σκηνοθεσία Pascal Guerin (Γαλλία) για την ωραία φωτογραφία, την επιστημονική τεκμηρίωση, την γρήγορη αφήγηση, την διακριτική μουσική και το έξυπνο μοντάζ, καθώς και στην ταινία “Αποστολή στη Μεσόγειο: το μουσείο της αβύσσου” σε σκηνοθεσία Thomas MARLIER και Mathieu PRADINAUD (Γαλλία) για τις προσπάθειες των ενάλιων αρχαιολόγων να ξεπεράσουν εαυτόν με την βοήθεια της τεχνολογίας, δημιουργώντας ένα ρομπότ – ομοίωμά τους. 

Την τελετή απονομής ακολούθησε η προβολή της συγκινητικής ταινίας μικρού μήκους “Τι τους εκάμασι; Τι εγίνασι; 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο”, που δημιούργησε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, με θέμα τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο νησί. Τη βραδιά έκλεισε ο τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας με μία συναυλία που συνεπήρε το κοινό. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ ανανεώνει το ραντεβού του με κοινό και σκηνοθέτες το 2026, καθώς διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *