ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΛΙΒΑΔΙ

Με πρωτοβουλία των Μεταλλείων Σερίφου ολοκληρώθηκαν στις αρχές Ιουνίου οι εργασίες καθαρισμού του ευρύτερου χώρου της νότιας αποβάθρας φόρτωσης στο Μέγα Λιβάδι Σερίφου. Συγκεκριμένα έγινε απομάκρυνση, αποψίλωση και κοπή της ανεπιθύμητης αυτοφυούς βλάστησης στα οριζόντια επίπεδα που διατρέχουν τις τρεις πρώτες ισοϋψείς της νότιας πλευράς του κόλπου. 

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΤΡΟΧΙΩΝ & ΤΩΝ ΒΑΓΟΝΕΤΩΝ

Στο πρώτο, χαμηλότερο διάζωμα, καθαρίστηκε η χαμηλή βλάστηση και απομακρύνθηκαν σκουπίδια και μπάζα σε όλο το τριγωνικό πλάτωμα που αποτελούσε την αποβάθρα φόρτωσης, ενώ ο καθαρισμός προχώρησε στην αποβάθρα και μέχρι τη σκάλα φόρτωσης, χωρίς να απομακρυνθεί η βλάστηση που βρισκόταν κοντά στο δεύτερο διάζωμα· καθαρίστηκε επομένως μόνο το τμήμα κοντά στους αναλημματικούς τοίχους του αιγιαλού και η περιοχή γύρω από τα τέσσερα βαγονέτα που βρίσκονται in situ. Στο σημείο αυτό υπήρχαν σιδηροτροχιές, οι οποίες αποκαλύφθηκαν, χωρίς όμως λεπτομερή καθαρισμό, προκειμένου να προστατευθούν από ενδεχόμενη φθορά. 

Η ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ & ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΕΙΟ

Στο δεύτερο διάζωμα των εγκαταστάσεων, η αποψίλωση έγινε καθ’όλο το μήκος του μονοπατιού που ξεκινά από το φυλάκιο-είσοδο και καταλήγει στα έξι τουμπατόρια που εξυπηρετούσαν ακτινωτά την αποβάθρα φόρτωσης.

Η βλάστηση απομακρύνθηκε και από την είσοδο της μεγάλης στοάς που ενώνει το Μέγα Λειβάδι με τον Καλόγηρο, καθώς και από το μισογκρεμισμένο κτίριο του σιδηρουργείου – ξυλουργείου, στα δυτικά της εισόδου της στοάς. Αποψιλώθηκαν φυτά που κάλυπταν το μικρό πλάτωμα μπροστά από το κτίριο αυτό, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν οι σιδηροτροχιές και τέσσερα ακόμα βαγονέτα. 

Μεταξύ των δύο πρώτων διαζωμάτων καθαρίστηκε και αποκαλύφθηκε και το κεκλιμένο που εξυπηρετούσε την κίνηση βαγονιών από το ένα επίπεδο στο άλλο και το οποίο ήταν μέχρι σήμερα σχεδόν αόρατο.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Περισσότερα για την Στοά του Καλόγηρου μπορείτε να μάθετε από εδώ: https://metalleiaserifou.gr/2024/03/28/stoa-kalogiros/)

Η ΑΠΟΘΗΚΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΑΛΜΥΡΟΥ

Στο τρίτο και τελευταίο διάζωμα, διανοίχθηκε μονοπάτι πλάτους 1μ περίπου, ώστε  ο επισκέπτης να μπορεί ακολουθεί χωρίς πρόβλημα την μικρή πεζοπορική διαδρομή που οδηγεί στον χώρο των εγκαταλελειμένων Λουτρών Αλμυρού.

Η ίδια διαδρομή που διανοίχτηκε περνά  μπροστά από την αποθήκη εκρηκτικών των εγκαταστάσεων των Μεταλλείων Σερίφου, της οποίας η μικρή αυλή επίσης καθαρίστηκε. 

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Περισσότερα για την περιοχή και την Στοά των Λουτρών Αλμυρού  μπορείτε να μάθετε από εδώ: https://metalleiaserifou.gr/2024/04/22/stoa-loutron-vr/)

ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ & QR CODE

Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες  και το οπτικό υλικό για τον εκάστοτε επισκέπτη του ιστορικού χώρου των Μεταλλείων στο Μέγα Λιβάδι, βρίσκονται ενσωματωμένες σε μία εικονική περιήγηση, την οποία μπορείτε να δείτε από τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://vr360.gr/vr/MLivadiVR

Η ίδια πληροφορία ανοίγει και προβάλλεται  σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες από το εικονιζόμενο QR-code, το οποίο έχει τοποθετηθεί σε πολλά σημεία πάνω στις διαδρομές για την επι τόπου εξυπηρέτηση των επισκεπτών.  

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ

Η  εκτέλεση των εργασιών αυτών κρίθηκε απαραίτητη για τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντα την σκάλα φόρτωσης χώρου, για την πιο άνετη και ασφαλή διέλευση των επισκεπτών, για τη διευκόλυνση του έργου της επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού στην καταγραφή και αποτύπωση των μνημείων και για την αισθητική βελτίωση και ανάδειξή τους.

1 thoughts on “ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΛΙΒΑΔΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *