ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Κτίριο Διοικητηρίου μετά του περιεχομένου του (το οποίο έχει μεταβιβαστεί στον Δήμο Σερίφου με δωρητήριο)- μνημείο- ΦΕΚ 654/Β/16-11-1983
Σκάλα φορτοεκφόρτωσης σιδηρομεταλλεύματος στον Κουταλά- ιστορικό μνημείο, ΦΕΚ 492/Β/13-6-1997
Κτίσματα των εγκαταστάσεων των Μεταλλείων στον Κουταλά (είναι συγκεκριμένα και οριοθετημένα), ιστορικό μνημείο ΦΕΚ 1146/Β/24-12-1997
Έξι Κτιριακά συγκροτήματα- κατοικίες Μεταλλωρύχων στην Βαγιά μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, μνημεία, ΦΕΚ 520/Β/ 2000.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Όλος ο οικισμός Μέγα Λειβαδίου, ιστορικό μνημείο, ΦΕΚ 595/Β/1983
Στον όρμο του Κουταλά, ο Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, ΦΕΚ 468/Β/1987 με ζώνη προστασίας 50μ
Σπήλαιο «Σταυρακόπουλου» στον Κουταλά, με ζώνη προστασίας 500μ , αρχαιολογικός χώρος, ΦΕΚ 29/Β/1963
Η ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΣΕΡΙΦΟ
Το σίγουρο είναι πως η Σέριφος διαθέτει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά το τουριστικό της προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την επισκεψιμότητα του νησιού, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη κάποιο σημαντικό βήμα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί τουριστικά και οικιστικά, αλλά χρειάζεται ακόμη ένα βήμα για να ξεχωρίσει από ανταγωνιστικά νησιά των Κυκλάδων.
Το ξεχωριστό, σμιλεμένο από την μεταλλευτική τοπίο, τα απόκρημνα βράχια και οι διάσπαρτες μαρτυρίες μιας εποχής τόσο μακριά μας, αλλά συνάμα τόσο γνώριμης, δεν αρκούν αν δεν αναδειχθούν και δεν πλαισιωθούν από τις κατάλληλες υποδομές.
Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ
Για την πολιτιστική ανάδειξη των Μεταλλείων Σερίφου, υπάρχει και έχει ανακοινωθεί, μια ιδιαίτερα ρεαλιστική πρόταση, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως εθνικής σημασίας, με διεθνή εμβέλεια, ενισχύοντας τον τουρισμό και την ανάπτυξη όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Αφορά ένα έργο το οποίο θα έχει σκοπό να παρέχει στον επισκέπτη μια βιωματική επίσκεψη των εντυπωσιακών υπόγειων στοών και των υπαίθριων μεταλλευτικών χώρων, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κάποιων στοών για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ή για τη διαμόρφωσή τους ως υδατοδεξαμενών ή ακόμη και τη μετατροπή τους σε κέντρα διακομιστών υπολογιστών (data centers).
Η πρόταση για την πολιτιστική ανάδειξη των Μεταλλείων Σερίφου, είναι σαφής, κατανοητή και εφικτή. Αναλυτικότερα, το έργο αποτελείται από τέσσερις δράσεις: Την ίδρυση Φορέα Ανάδειξης Μεταλλευτικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Τουριστική Ανάπτυξη και Εκπαίδευση, την ίδρυση Υποδομών Πράσινης Ενέργειας & Βιώσιμης Ανάπτυξης και τέλος την Οικιστική Ανάπτυξη